Γνωρίστε τα μέλη: Air Liquide

Γνωρίστε τα μέλη: Air Liquide

März 7, 2023 0 Von admin

6 Φεβρουαρίου 2023

Το 2017, η Air Liquide ίδρυσε το Συμβούλιο Υδρογόνου σε συνεργασία με την Toyota. Γιατί ήταν σημαντικό να δημιουργηθεί αυτή η πρώτη παγκόσμια πρωτοβουλία, υπό την ηγεσία του CEO;

Το υδρογόνο είναι μια σημαντική λύση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την απαλλαγή από τον άνθρακα μεταξύ των τομέων με τις περισσότερες εκπομπές, δηλαδή της βιομηχανίας και της κινητικότητας. Η Air Liquide και η Toyota πάντα πίστευαν στις δυνατότητες αυτού του μορίου για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση, σε μια εποχή που λίγοι το έκαναν.

Στην αρχή, ήταν πρωτίστως θέμα να τεθεί το υδρογόνο στην ατζέντα των πολιτικών και των επενδυτών. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία τον Ιανουάριο του 2017 του Συμβουλίου Υδρογόνου, με άλλους 11 βιομηχανικούς παράγοντες. Πολύ γρήγορα, το θέμα έγινε στρατηγικό για πολλούς ενδιαφερόμενους. Ένας από τους λόγους της επιτυχίας του είναι πιθανώς επειδή το Συμβούλιο Υδρογόνου συγκέντρωσε συμπληρωματική τεχνογνωσία από διαφορετικούς τομείς σε όλο τον κόσμο.

Με ποιον τρόπο θα λέγατε ότι έχει εξελιχθεί το Συμβούλιο Υδρογόνου;

Το Συμβούλιο Υδρογόνου έχει γίνει μια υπολογίσιμη δύναμη. Με σχεδόν 150 μέλη σήμερα, η διαρκώς διαφοροποιημένη συμμετοχή του Συμβουλίου Υδρογόνου αντικατοπτρίζει το εύρος των τομέων και των γεωγραφιών στις οποίες το υδρογόνο μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο. Ανάλυση δεδομένων, επιστημονική τεχνογνωσία, τεχνολογική τεχνογνωσία, ρυθμιστικές γνώσεις… Όλες αυτές οι ικανότητες παρέχουν πλούσιες σε βάθος μελέτες και ένα εντελώς μοναδικό ολοκληρωμένο όραμα για το τι χρειάζεται για την οικοδόμηση ενός ολόκληρου τομέα και του οικοσυστήματος του.

Τα τελευταία χρόνια, το Συμβούλιο Υδρογόνου έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο όχι μόνο στην ευαισθητοποίηση των δημόσιων αρχών σε όλο τον κόσμο αλλά και στην ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο οι πολιτικές και οι κανονισμοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των υποδομών και τις χρήσεις υδρογόνου. Σήμερα, περίπου 40 χώρες έχουν πλέον ανακοινώσει μια στρατηγική για το υδρογόνο. Επενδύσεις αξίας 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων* έχουν ανακοινωθεί από εταιρείες και χώρες. Αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να τριπλασιαστεί έως το 2030.

Μπορείτε να μας πείτε για τις φιλοδοξίες της Air Liquide για το υδρογόνο;

Ως πρωτοπόρος και ηγέτης στην ανάπτυξη υδρογόνου, η Air Liquide έχει δεσμευτεί να επενδύσει 8 δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως στην αλυσίδα αξίας υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2035. Ο Όμιλος έχει επίσης προγραμματίσει 3 GW δυναμικότητας ηλεκτρόλυσης έως το 2030.

Πολλά έργα σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε εξέλιξη για τη δραστική αύξηση της παραγωγικής ικανότητας του Ομίλου σε ανανεώσιμες πηγές και υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Το 2023, ένας ηλεκτρολύτης ισχύος 30 MW θα τεθεί σε λειτουργία στη Γερμανία. Θα κλιμακώσουμε ακόμη περισσότερο το 2025 με το έργο της Air Liquide Normand’Hy στη Γαλλία: έναν ηλεκτρολύτη 200 MW που θα τροφοδοτεί με ανανεώσιμο υδρογόνο τους βιομηχανικούς πελάτες μας στην περιοχή, αλλά θα εξυπηρετεί και την κινητικότητα βαρέως τύπου.

Ταυτόχρονα, η Air Liquide πολλαπλασιάζει τις συνεργασίες της με μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο για να οικοδομήσει μια παγκόσμια οικονομία υδρογόνου: ενεργειακοί παίκτες, κατασκευαστές εξοπλισμού, χειριστές υποδομών… Μόνο συνεργαζόμενοι μπορούμε να επιτύχουμε την απαραίτητη μετάβαση και να οικοδομήσουμε μια οικονομία υδρογόνου .

Καθώς η ορμή για το υδρογόνο συνεχίζει να αυξάνεται, ποιοι είναι οι τομείς εστίασης για το Συμβούλιο Υδρογόνου το 2023;

Το 2022 έδωσε ένα άνευ προηγουμένου ερέθισμα στο υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και ανανεώσιμες πηγές. Τώρα είναι η ώρα να κλιμακωθείτε. Επενδύσεις, πολιτική και υποδομές – αυτές είναι τρεις μεγάλες προκλήσεις στον δρόμο προς την οικοδόμηση της οικονομίας του υδρογόνου σήμερα. Αυτές οι περιοχές είναι ακριβώς εκεί που το Συμβούλιο Υδρογόνου μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Αυτό που διαφοροποιεί το Συμβούλιο Υδρογόνου είναι η προσωπική εμπλοκή των μελών του, στο υψηλότερο επίπεδο των οργανώσεών τους. Αυτό που μας οδηγεί συλλογικά δεν είναι μόνο μια κοινή πεποίθηση για τον βασικό ρόλο του υδρογόνου στην ενεργειακή μετάβαση, αλλά πιο σημαντικό το γεγονός ότι χρειαζόμαστε όλα τα τούβλα του οικοσυστήματος για να ευθυγραμμιστούν ώστε το υδρογόνο να γίνει πραγματικότητα. Περισσότερο από ποτέ, πρέπει να επιταχύνουμε εάν θέλουμε να κάνουμε τη δεκαετία του 2020 τη δεκαετία του υδρογόνου. Είναι στο χέρι μας να μετατρέψουμε αυτό το όραμα σε παγκόσμια πραγματικότητα.

* Πηγή μελέτη McKinsey & Company για το Συμβούλιο Υδρογόνου Hydrogen Insights 2022