Ποιες είναι οι διάφορες γυαλάδες βαφής; (Εκπληκτικός)

Ποιες είναι οι διάφορες γυαλάδες βαφής; (Εκπληκτικός)

Mai 4, 2022 0 Von admin

διάφορα δείγματα γυαλάδας βαφής

Ως επαγγελματίας βαφής, οι πελάτες συχνά ρωτούν: „Ποιες είναι οι διάφορες γυαλάδες βαφής;“ Η απάντηση είναι η εξής:

 • Διαμέρισμα
 • Ματ
 • Κέλυφος αυγού
 • Σατέν
 • Ημι-γυαλιστερό
 • Στιλπνότητα

Θα εξετάσω κάθε γυαλάδα με περισσότερες λεπτομέρειες και θα απαριθμήσω τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε την καλύτερη γυαλάδα για το επόμενο έργο ζωγραφικής σας.

Θα εστιάσω σε έργα βαφής εσωτερικών χώρων, αν και τα βασικά στοιχεία κάθε φινιρίσματος ισχύουν και για εξωτερικές εργασίες.

Τι είναι το Paint Sheen και γιατί έχει σημασία;

Η γυαλάδα βαφής είναι η ποσότητα του ανακλώμενου φωτός από ένα φινίρισμα βαφής. Με άλλα λόγια, η γυαλάδα είναι το πώς περιγράφουμε τη γυαλάδα μιας βαμμένης επιφάνειας.

Πριν από χρόνια, οι εργολάβοι βαφής και οι ιδιοκτήτες σπιτιού επέλεξαν γυαλάδες με βάση την ανθεκτικότητα.

Η γενική αρχή ήταν όσο πιο γυαλιστερή ήταν η γυαλάδα, τόσο πιο ανθεκτικό το φινίρισμα. Θα δείτε γυαλιστερά φινιρίσματα σε παλαιότερα μπάνια, σχολικούς διαδρόμους και γυμναστήρια.

Ενώ αυτή η αρχή εξακολουθεί να ισχύει σήμερα, οι κατασκευαστές χρωμάτων έχουν προχωρήσει πολύ από εκείνη την εποχή. Σήμερα, οι εργολάβοι και οι ιδιοκτήτες σπιτιού έχουν περισσότερες επιλογές.

Για εξαιρετική αντοχή στο νερό στα μπάνια αλλά σε ματ φινίρισμα, σκεφτείτε Aura Bath & Spa.

Ανθεκτικά σε γρατσουνιές βαφές από Μπέντζαμιν Μουρ και το Home Depot προσφέρουν ανώτερη προστασία τοίχου και διατίθενται σε επίπεδο, ματ και κέλυφος αυγού.

Δεν δημιουργούνται όλες οι γυαλάδες βαφής ίσες

Δυστυχώς, δεν υπάρχει βιομηχανικό πρότυπο για τον προσδιορισμό των γυαλιστερών. Έτσι, οι γυαλάδες θα διαφέρουν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή.

Οι πιο σημαντικές αποκλίσεις είναι οι μεσαίες γυαλάδες όπως ματ, κέλυφος αυγού και σατέν. Εξετάστε την κάρτα γυαλάδας του χρωματοπωλείου για αναφορά ή ρωτήστε τον υπεύθυνο για το ποιο φινίρισμα είναι καλύτερο για το έργο σας.

Ας δούμε κάθε γυαλάδα με περισσότερες λεπτομέρειες…

Επίπεδη γυαλάδα

Ένα επίπεδο φινίρισμα αντανακλά λίγο έως καθόλου φως και φαίνεται θαμπό. Η επίπεδη βαφή είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χρώματα λόγω αυτών των ιδιοτήτων. Δεδομένου ότι δεν είναι γυαλιστερό, κρύβει τις ατέλειες του γυψοσανίδας και μπορεί να το αγγίξετε πιο εύκολα από τις άλλες γυαλιστερές.

Είναι σχεδόν αδύνατο για τους εγκαταστάτες γυψοσανίδας να κάνουν τις οροφές απόλυτα λείες. Για αυτούς τους λόγους, η επίπεδη βαφή είναι ιδανική για ταβάνια.

Οι κατασκευαστές σπιτιών χρησιμοποιούν επίπεδες βαφές για τοίχους για να κρύψουν ατέλειες, ραφές, τοίχους με τόξο κ.λπ. Οι εργολάβοι χρησιμοποιούν επίσης διαμερίσματα συνήθως σε πιο ανοιχτά χρώματα για τους ίδιους λόγους.

Δεν υπονοώ ότι οι οικοδόμοι είναι σκιεροί χαρακτήρες, αλλά ασχολούνται με την κατασκευή σπιτιών όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Η χρήση ενός επίπεδου φινιρίσματος επιταχύνει την εργασία τους.

Ενώ βρισκόμαστε στο θέμα των νέων κατοικιών, οι περισσότεροι εργολάβοι προσφέρουν στους αγοραστές νέων κατοικιών τη δυνατότητα αναβάθμισης σε ματ φινίρισμα ή φινίρισμα με κέλυφος αυγού. Ωστόσο, έχω διαπιστώσει ότι η σήμανση τους είναι υπερβολική.

Πάντα συμβουλεύω τους νέους ιδιοκτήτες σπιτιών να μην ακολουθήσουν ποτέ αυτή τη διαδρομή. Αφήστε τον οικοδόμο σας να βάψει το σπίτι επίπεδη γιατί το σπίτι θα τακτοποιηθεί μετά από ένα χρόνο και συνήθως ο ανάδοχος θα διορθώσει τα καρφιά και τα προβλήματα.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η φάση, μπορείτε να ξαναβάψετε με βαφές καλύτερης ποιότητας. Και θα είναι φθηνότερο από αυτό που ανέφερε ο κατασκευαστής!

Ένας άλλος λόγος που τα διαμερίσματα είναι τα αγαπημένα των εργολάβων είναι ότι είναι λιγότερο ακριβά. Μπορείτε να αγοράσετε επίπεδη βαφή καλής ποιότητας από οποιονδήποτε μεγάλο λιανοπωλητή για περίπου $20 το γαλόνι.

Πλεονεκτήματα:

 • Λιγότερο ακριβό
 • Κρύβει ελαττώματα και ατέλειες τοίχου
 • Εύκολη επαφή
 • Ιδανικό για ταβάνια

Μειονεκτήματα:

 • Δεν καθαρίζεται (εμφανίζει αποτυπώματα χεριών και γρατσουνιές)

ΜΑΤ τελείωμα

ματ φινίρισμα μωβ τραπεζαρία

Ένα ματ φινίρισμα έχει μια διακριτική γυαλάδα, αλλά δεν είναι τόσο λαμπερό όσο ένα φινίρισμα από κέλυφος αυγού. Αυτό το φινίρισμα είναι πολύ ευέλικτο και, αν απλώσετε το χρώμα στην κορυφή, καθαρίζεται και δίνει στα δωμάτια μια πλούσια όψη.

Συνιστώ ματ φινιρίσματα όταν οι πελάτες βάφουν δωμάτια σε βαθύ βασικό χρώμα σε τραπεζαρίες ή γραφεία.

Το αγαπημένο μου είναι Το Regal του Benjamin Moore σε ματ φινίρισμα. Το χρώμα αναμειγνύεται ομοιόμορφα, το χρώμα είναι όνειρο εργασίας και το φινίρισμα φαίνεται βελούδινο.

Τα ματ είναι επίσης κατάλληλα για ψηλούς τοίχους επειδή η κάτω γυαλάδα κρύβει ραφές γυψοσανίδας και άλλες ατέλειες.

Το κόστος για το ματ χρώμα αυξάνεται σημαντικά από τα επίπεδα χρώματα. Αναμένετε να πληρώσετε 30-40 $ το γαλόνι για ποιοτική ματ βαφή, ενώ αυτά όπως το Regal πηδούν στα 50-60 $ το γαλόνι.

Πλεονεκτήματα:

 • Καλό για ψηλά δωμάτια
 • Εξαιρετικό για πλούσια, βασιλικά χρώματα
 • Καθαρίζεται

Μειονεκτήματα:

 • Πιο ακριβό
 • Δεν είναι ιδανικό για περιοχές με μεγάλη κίνηση

Γυαλάδα από κέλυφος αυγού

Όταν ξεκίνησα ως ζωγράφος, έκανα ένα κοινό λάθος πρωτάρης.

Πήγα στο χρωματοπωλείο και παρήγγειλα ένα γαλόνι τσόφλι αυγού. Ο υπάλληλος με ρώτησε τι χρώμα. Γούρλωσα τα μάτια μου και απάντησα: «Εμμ, κέλυφος αυγού». Με ενημέρωσε ευγενικά ότι ήταν η γυαλάδα, όχι ένα χρώμα.

Ίσως έχετε κάνει το ίδιο λάθος! Οι περισσότεροι επαγγελματίες συνδέουν το τσόφλι αυγού με το φινίρισμα, αν και μπορούν να προτείνουν χρώματα κελύφους αυγού λόγω αυτής της παρεξήγησης.

Η γυαλάδα με το τσόφλι αυγών είναι πολύ δημοφιλής στους εργολάβους βαφής και στους ιδιοκτήτες σπιτιού, επειδή είναι καθαρή και ανθεκτική.

Οι σχεδιαστές και οι ιδιοκτήτες σπιτιού το προτιμούν για τοίχους γιατί προσφέρει εξαιρετική αντίθεση στην επίπεδη οροφή και γυαλιστερή επένδυση.

Το τσόφλι αυγού είναι η πιο ευέλικτη γυαλάδα, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού, αν και θα απέφευγα να το χρησιμοποιήσω για οροφές.

Η ποιότητα της βαφής που θα επιλέξετε θα επηρεάσει επίσης το κόστος σας. Όπως και τα ματ φινιρίσματα, τα χρώματα για το κέλυφος των αυγών είναι πιο ακριβά από τα επίπεδα. Και φροντίστε να ελέγξετε το διάγραμμα γυαλάδας στο κατάστημα.

Έχω δει μερικά τσόφλια αυγών να μοιάζουν περισσότερο με σατέν φινίρισμα, που δείχνει ατέλειες στους τοίχους.

Πλεονεκτήματα:

 • Δημοφιλής γυαλάδα για τοίχους
 • Πολύπλευρος; κατάλληλο για κάθε δωμάτιο
 • Καθαρίζεται

Μειονεκτήματα:

 • Δεν μπορώ να αγγίξω? οι γυαλάδες θα αναβοσβήσουν

Σατέν γυαλάδα

Το επόμενο στη λίστα μας είναι ένα σατέν φινίρισμα. Όπως υποδηλώνει το όνομα, το σατέν προσφέρει ένα κομψό φινίρισμα και μοιάζει, το μαντέψατε, σατέν. Ενώ μερικοί άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει σατέν για τοίχους, οι περισσότεροι εργολάβοι και ιδιοκτήτες σπιτιών το χρησιμοποιούν για διακόσμηση.

Πριν από χρόνια, το σατέν θα είχε χρησιμοποιηθεί σε τοίχους του μπάνιου ή σε χώρους με μεγάλη κίνηση, επειδή αντέχει στην υγρασία και είναι πιο ανθεκτικό από το κέλυφος του αυγού.

Το μειονέκτημα είναι ότι ένας σατέν τοίχος θα τονίσει κάθε ψεγάδι, υπνάκο με ρολό, πινελιά και σκασμό νυχιών.

Ας μιλήσουμε συγκεκριμένα για το σατέν για τα τελειώματα. Επειδή τα σημερινά χρώματα είναι ανώτερα από εκείνα τα χρόνια πριν, ένα σατινέ φινίρισμα θα είναι τόσο ανθεκτικό όσο ένα ημί-γυαλιστερό ή γυαλιστερό φινίρισμα.

Έχει να κάνει με τη γυαλάδα που προτιμάτε. δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση.

Ενώ μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε μια φθηνότερη βαφή για το διακοσμητικό σας, συνιστώ πάντα να χρησιμοποιείτε την καλύτερη δυνατή. Σέργουιν Γουίλιαμς Pro Classic και του Benjamin Moore Προκαταβολή είναι τα καλύτερα της αγοράς.

Ο παράγοντας καθίζησης και στα δύο σημαίνει ότι όταν το βουρτσίσετε, το φινίρισμα θα «καθίσει» και θα μοιάζει σχεδόν σαν να το ψεκάζατε.

Αυτά τα προϊόντα δεν είναι φθηνά και κυμαίνονται από 60 έως 70 $ το γαλόνι. Ωστόσο, η βαφή για τα τελειώματα πηγαίνει πολύ μακριά, οπότε δεν θα χρειαστείτε πολλά γαλόνια.

Πλεονεκτήματα:

 • Εκπληκτικό φινίρισμα στην επένδυση
 • Πιο ανθεκτικό από το κέλυφος του αυγού, ματ και επίπεδο

Μειονεκτήματα:

 • Δεν είναι κατάλληλο για τοίχους
 • Ακριβό όταν εξετάζετε τη βαφή κορυφαίας βαθμίδας για τελειώματα

Ημι-γυαλιστερή γυαλάδα

αυγά βαμμένα με κίτρινο νήμα

Η ημι-γυαλιστερή είναι το „go-to“ φινίρισμα στην επένδυση στα περισσότερα σπίτια. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το φινίρισμα σε τοίχους, αλλά ελπίζω μόνο για εφέ ή ίσως ένα θεματικό δωμάτιο.

Θυμηθείτε, όσο πιο λαμπερό είναι ένα χρώμα, τόσο περισσότερο τονίζει τις ατέλειες του τοίχου.

Όταν εφαρμόζεται σε χύτευση κορώνας, το ξύλο σκάει στο φως και κάνει αντίθεση μεταξύ μιας επίπεδης οροφής και ενός ματ τοίχου ή κελύφους αυγού. Στις πόρτες και στα κατώφλια, η γυαλάδα είναι ανθεκτική και καθαρίζεται εύκολα.

Όσον αφορά το ημι-γυαλιστερό για τα τελειώματα, αυτό εξαρτάται από το προσωπικό γούστο. Μπορεί επίσης να είναι αυτό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο σπίτι σας, επομένως είναι καλύτερο να μένετε με ημι-γυαλιστερό, εκτός αν είστε έτοιμοι να βάψετε ξανά όλη την επένδυση σας.

Η μόνη φορά που χρησιμοποίησα ημι-γυαλιστερό σε τοίχο ήταν για ένα ψεύτικο έργο. Επρόκειτο να βάψω το δωμάτιο ενός αγοριού με χρώματα Captain America. Ο ιδιοκτήτης ήθελε οι κόκκινες ρίγες να είναι γυαλιστερές, γι‘ αυτό χρησιμοποίησα ημί-γυαλιστερό.

Αλλά πριν παραγγείλω βαφή, εξήγησα ότι η γυαλάδα θα τονίσει τις εγκοπές, τις βυθίσεις και τις ραφές. Εκείνοι επέμειναν και εγώ συμμορφώθηκα. Αν και αυτό είναι ένα μικρό παράδειγμα, δεν χρησιμοποιώ ποτέ ημι-γυαλιστερό στους τοίχους.

Περιμένετε να πληρώσετε το ίδιο ποσό για μια τεράστια ημι-γυαλιστερή βαφή όπως θα κάνατε για το σατέν.

Πλεονεκτήματα:

 • Δημοφιλής γυαλάδα για τελειώματα
 • Ανθεκτικό και καθαριζόμενο

Μειονεκτήματα:

 • Δεν είναι κατάλληλο για τοίχους
 • Ακριβό όταν εξετάζετε τη βαφή κορυφαίας βαθμίδας για τελειώματα

Γυαλιστερή γυαλάδα

Το τελευταίο στη λίστα μας είναι το gloss. Θα βρείτε επίσης εξαιρετικά γυαλιστερά φινιρίσματα όπως high-gloss και αυτά που ονομάζονται „wet look“ για εξαιρετικά γυαλιστερό φινίρισμα.

Θα εστιάσω στα χαρακτηριστικά της γυαλάδας, αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά ισχύουν για αυτά τα πιο γυαλιστερά φινιρίσματα.

Όπως υποδηλώνει το όνομα, το γυαλιστερό φινίρισμα είναι η πιο γυαλιστερή λάμψη στη λίστα μας. Αντανακλά το περισσότερο φως και προσφέρει εκπληκτική εμφάνιση σε ορισμένες περιπτώσεις. Κυρίως, η γυαλάδα προορίζεται μόνο για τα τελειώματα.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αν βάψατε έναν τοίχο με γυαλιστερό φινίρισμα, τα κουμπιά, τα μπαλώματα, οι ραφές και άλλες παραξενιές θα φαινόταν να ξεπηδούν από τον τοίχο.

Όπως το σατέν και το ημι-γυαλιστερό, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος όταν επιλέγετε μια γυαλάδα για το διακοσμητικό σας. Ωστόσο, να είστε ενήμεροι για τις τάσεις στην περιοχή σας, ειδικά αν σκοπεύετε να πουλήσετε το σπίτι σας.

Η χρήση γυαλιστερού φινιρίσματος μπορεί να αποτρέψει τους μελλοντικούς αγοραστές σπιτιού.

Η εξαίρεση μπορεί να είναι όταν μια μπροστινή πόρτα είναι βαμμένη με γυαλιστερό φινίρισμα. Το γυαλιστερό μαύρο σε μια εξώπορτα μπορεί να δώσει στο σπίτι σας μια ευρωπαϊκή εμφάνιση. Λάβετε όμως υπόψη ότι τα σκούρα χρώματα και η υψηλή γυαλάδα δείχνουν τα πάντα, ακόμα και πινελιές.

Και αν θέλετε να κάνετε αυτή την πόρτα να είναι τόσο λεία και γυαλιστερή μαύρη όσο ένα πιάνο Steinway, ρίξτε μια ματιά Fine Paints of Europe.

Αν και δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ αυτά τα προϊόντα, θα σας συμβουλεύσω ότι αυτό είναι μόνο για έμπειρους ζωγράφους και θα κοστίσει πολλά χρήματα και χρόνο!